Beines i llavors

Leave a Comment


Als testos del meu petit hort urbà hi apareixen d'en tant en tant uns petits trèvols. Com hi arriben les llavors? Doncs volant, llençades a pressió per les beines. 
Aquesta espècie s'anomena Agrella o Agret (Oxalis corniculata L.), però té molts altres noms: Agreta, Agulletes, Espantanovies, Fel i vinagre, Flor d’avellana, Lújula, Pa de cucut, Pa de cucut comú, Trevolet fals o Vinagrella.
Pot arribar a produïr fins a 5.000 llavors per planta i les beines arriben a llançar les llavors fins a tres metres de distància. A la imatge podeu veure el meu dit (per a que us feu una idea de l'escala) amb les llavors, les madures marronoses i les immadures blanques.
Una altra característica curiosa és que les fulles es pleguen a la nit i s'obren de dia. Fa unes floretes grogues molt maques però també molt petites.
Al següent vídeo he gravat com les beines llencen les llavors. Ho fan quan estan molt madures o quan es toquen. Costa una mica de veure com surten disparades les llavors perquè van molt ràpides.






Foto: http://www.floracatalana.net/
Vídeo: Jo mateix ;-)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

CC (by-nc) Reconeixement – NoComercial. Amb la tecnologia de Blogger.